Je bekijkt nu Crematies aan de lopende band in India

Crematies aan de lopende band in India

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

De voorbije weken brak India het ene record na het andere: het aantal dagelijkse besmettingen steeg begin mei tot boven de 400.000 en er overleden elke dag 4.000 mensen door corona. Intussen zijn de aantallen ietwat gezakt tot respectievelijk 330.000 en bijna 3.900 overlijdens. Toch nog altijd indrukwekkend, zeker als je naar de totalen kijkt: India telt sinds het begin van de pandemie meer dan 26 miljoen geregistreerde covid-besmettingen en 300.000 doden. De ziekenhuizen kunnen de toevloed aan covid-patienten niet meer aan, mensen overlijden zonder enige behandeling, en het einde van de nieuwe coronagolf is nog lang niet in zicht.

De situatie in India is volledig uit de hand gelopen omdat de vaccinatie-campagne er vierkant draait. Op dit ogenblik zijn er slechts 170 miljoen Indiërs gevaccineerd, van wie er 35 miljoen ook een tweede prik gekregen hebben, en dat is bijzonder pijnlijk in een land met 1,3 miljard inwoners dat wereldwijd de grootste vaccinproducent is. Door de benarde toestand besliste de Indiase regering onlangs om de uitvoer van covid-vaccins tijdelijk stop te zetten.

Ondertussen spelen zich dramatische taferelen af, er zijn te weinig bedden om de toestroom van nieuwe covid-patiënten het hoofd te bieden. Familieleden van zieke mensen smeken de ziekenhuismedewerkers om hun geliefden een plaats te geven, meestal tevergeefs. Zieken worden veelal in riksja’s, in auto’s, en in tempels verzorgd, maar krijgen daar uiteraard niet voldoende middelen toegediend en overlijden. Het Indiase gezondheidssysteem is overbelast en alleen al om die reden loopt het aantal doden hard op.

Ook in onze projecten zijn er slachtoffers gevallen! In Little Flower zijn verschillende zusters besmet geraakt door covid, waarbij onze verantwoordelijke zuster Valar werd opgenomen in het ziekenhuis, de meeste zusters zijn ondertussen aan de beterhand, maar 3 oudere zusters zijn helaas overleden. Ook bij de Seva sisters zijn er meerdere zusters getroffen, en zijn er eveneens 3 overlijdens. Zuster Arasi, verantwoordelijke voor Manali en Kattur, heeft ondertussen het ziekenhuis mogen verlaten, maar moet nog enkele weken in quarantaine doorbrengen. Ook onze GC Mr. Arockya Selva diende gehospitaliseerd te worden, en door het ontbreken van de nodige info vanuit India konden we jullie niet eerder berichten. In Gandhipattay zijn er extreem veel besmettingen onder de bevolking, maar we zijn heel blij dat alle gesponsorde kinderen in alle projecten nog steeds gespaard bleven, behalve één meisje Neha uit Manali, ze was besmet maar gelukkig is ze nu aan de beterhand.

Er is terug een lockdown ingevoerd sinds 10 mei tot heden, maar die is ondertussen al verlengd tot 7 juni. Dit betekent dat velen niet kunnen werken, wat opnieuw tot een situatie leidt waarbij vele van onze gesponsorde kinderen zelfs geen enkele degelijke maaltijd hebben per dag. Bovendien is Tamil Nadu, waar onze projecten zich situeren, de zwaarst getroffen staat van gans India! Men hoopte dat de overheid de armsten onder de bevolking ging helpen met een voedselbedeling, maar niemand durft naar buiten, en de politie slaat zelfs de mensen die op straat durven komen, iedereen leeft in doodsangst voor het virus! De zusters willen terug hulp bieden maar ze beschikken niet over de nodige middelen. Een extra donatie is nu méér dan ooit een noodzaak, nooit eerder heeft het virus zo hard toegeslagen! Vele mensen hebben reeds een bedrag overgemaakt op de rekening van XAVI-INDIE, maar alle giften zijn nog steeds welkom op de rekening BE75 0688 9199 5051 of BE15 7373 7373 0030. Alvast hartelijk dank!

Niemand weet hoe lang het virus nog zal rondwaren en hoeveel slachtoffers het nog zal maken, de mensen in India zijn hulpeloos en worden zelfs hopeloos van de situatie! Laat ons helpen zodat hun leven weer enigszins normaal wordt. Het is gelukkiger te geven dan te ontvangen!

Bronnen: The associated press, VRT NWS, GC Arockya Selva