Je bekijkt nu Corona-situatie in India 17/6/2020

Corona-situatie in India 17/6/2020

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Terwijl steeds meer landen de coronamaatregelen versoepelen, wordt in Chennai, een stad met meer dan 15 miljoen inwoners, de lockdown terug ingevoerd. In totaal zijn meer dan 320.000 mensen in India besmet en vielen er tot nu toe 11.903 doden volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid. Experts vrezen dat er nog veel meer sterfgevallen zijn, aangezien enkel de coronadoden in de ziekenhuizen meegerekend worden, en in India de meeste mensen gewoon thuis sterven. Daarmee is India na de VS, Brazilië en Rusland vierde op de lijst van landen met de meeste coronabesmettingen. Het lukt het land niet om, ondanks de lockdown, de groei van het aantal coronagevallen in te dammen. Dagelijks komen er nu ongeveer 12.000 besmettingen bij. Eergisteren heeft de overheid van de deelstaat Tamil Nadu dit gebied volledig afgesloten. Enkel essentieel vervoer is nog toegelaten en op zondag moet alles dicht. Deze maatregel geldt zeker tot eind deze maand. In Delhi worden 500 treinstellen omgebouwd tot tijdelijke ziekenhuizen, dit zou 8.000 extra bedden opleveren. De lokale overheid in Delhi heeft ook 40 hotels en 77 feestzalen opgevorderd, want ook in Delhi stijgt het aantal zieken heel snel. Net als in Mumbai en Chennai leven de mensen heel dicht op elkaar en is afstand houden zo goed als onmogelijk. Op 25 maart kondigde de Indiase premier Modi met onmiddellijke ingang een erg strenge lockdown af. In de praktijk verloren daardoor miljoenen arme dagloners hun baan en inkomen waarna ze met heel hun gezin naar hun dorp van oorsprong trokken (zie onze update dd 20/4). Maar ondertussen zijn er 20 miljoen mensen werkloos geworden, vooral dan de hele arme mensen zonder reserves die op niets of niemand kunnen terugvallen. Veel van hen moeten hoe dan ook buiten komen om te proberen wat geld te verdienen en dan lopen ze risico op besmetting, maar het alternatief is honger voor hun families. 

Daarom is de voedselbedeling zo belangrijk en willen we iedereen die reeds één of meerdere stortingen deed voor het Corona noodfonds nog eens extra bedanken. De zusters blijven voedselpakketten uitdelen dankzij al jullie giften, storten kan nog steeds op BE75 0688 9199 5051 of BE15 7373 7373 0030 waarbij u recht heeft op een fiscale aftrok vanaf 40€/jaar. 

Bronnen: HLN, De Morgen, VRT NWS.